onsdag 9 juli 2008

Varför är man skyldig att bli rik?

En bekant till mig som är lite lagd åt vänster, tycker att det inte finns någon motsägelse i att vara kommunist och vilja vara rik. Han påstår att Jan Gulliou sagt i någon intervju att kommunismens "av var och en efter förmåga, till var och en efter behov", innebär att var och en som har möjlighet att tjäna mycket pengar också är skyldig att göra det. Detta för att man då betalar mycket skatt och därför med sin talang hjälper sina medmänniskor som inte har samma förutsättningar. Att inte utnyttja sin talang till att tjäna pengar är att missunna sina medmänniskor att få det bättre.


Jag vet inte om han faktiskt sagt så, men det är huvudet på spiken tycker jag. Och det är också det som The Science of Getting Rich handlar om. Att du genom att använda din fulla potential som Gud gett dig, med lätthet kan bli rik utan att konkurrera med andra. Och när du blir rik på det sättet, hjälper du samtidigt andra att bli rika. När du blir rik på ett kreativt sätt, får du mer liv, genom att du kan leva ditt liv mer fullt. På så sätt bidrar du till mer liv, och hjälper andra att skapa mer liv.

Första stegen mot att bli rik på ett kreativt sätt innebär att inse att det går att påverka "tomrummet" med tanken. Inte bara går, förresten, du gör det hela tiden, medvetet eller omedvetet. Därför är det bättre att göra det medvetet. När man insett det fullt ut förstår man också att allt man fokuserar på, ger man energi till. Därför fungerar det inte att tycka synd om de som är fattiga. Genom att ge uppmärksamhet till fattigdom, göder man fattigdom. Det bästa sättet att bekämpa fattigdom är därför inte välgörenhet eller att gå med i en organisation mot fattigdom. Det bästa sättet är att bli rik och sedan sprida kunskapen och möjligheten att bli rik.

Många som sysslat med fattigdomsfrågor har också börjat inse detta. Exempel är organisationen Hand in hand, och Grameen bank. I en dokumentär om Grameen bank, i samband med att dess grundare Muhammad Yunus fick Nobels fredspris 2006, var han noga med att poängtera att de aldrig gav bort pengar. De lånade ut pengar som de var noga med att få tillbaka.

Inga kommentarer: